01.09.2025
21:03
Правилна стерилизација тегли и флаша је неопходна када је у питању дуготрајно чување зимнице. Свака стаклена тегла или флаша коју користите за чување хране мора бити подвргнута овом поступку, чак и ако је потпуно нова. Све што има чврсти поклопац штити храну од спољних бактерија, али ако није правилно стерилисано направиће штету унутра.
Постоји неколико начина на које можете стерилисати тегле и стаклене флаше за зимницу – кувањем, загријавањем у рерни, прањем у машини за судове или у микроталасној пећници.
Свијет
Гори у Њемачкој: Жестоки сукоби на протестима у Келну
Стерилизација у рерни је најтрадиционалнији и најефикаснији начин. Тегле и флаше темељно оперите топлом водом и течношћу за прање и исперите. Не треба потом да их сушите кухињском крпом или пешкиром, већ ставите лист папира за печење на плех у вашој рерни (не на дно рерне!) и послажите их пазећи да се не додирују. Загријте рерну на 140°Ц и сушите тегле и флаше око 15-20 минута.
Можете да их прокувате на рингли, а можда ће вам бити потребно више пригодних шерпи и понављање поступка да бисте правилно обавили стерилизацију, посебно ако их је већи број.
Свијет
Симбол луксуза и омиљена дестинација: Блиједи раскошни сјај овог града
Оперите тегле и флаше врелом водом са сапуном и исперите. Немојте да их сушите, већ их ставите у шерпу коју ћете да напуните водом одмах испод ивица. Млака вода је најбоља. Пустите је да проври, поклопите и кувајте најмање 10 минута, а потом искључите ринглу и оставите флаше и тегле да ту стоје док не буду спремне за употребу. Наравно, најбоље је да их користите што је прије могуће након стерилизације.
Ако имате машину за прање судова ово је одлична опција, али имајте на уму да ћете потрошити више воде него помоћу других метода стерилизације, па је користите само ако стерилишете тегле и флаше на велико.
Друштво
Објављена прогноза за наредне двије седмице
Напуните машину за прање судова чистим теглама (ако користите старе тегле, прво ћете морати да их исперете), подесите машину на највишу температуру и сачекајте да одради своје. Кад се циклус заврши, оставите их у машини да се мало охладе и вадите их по потреби.
Оперите добро тегле и флаше и не сушите их, већ ставите у микроталасну пећницу, подесите је на највишу температуру и оставите да стоје унутра 60 секунди. На овај начин немојте стерилисати поклопце, посебно не металне јер лако могу да се запале!
Тенис
Пољска тенисерка руши рекорде на УС Опену, Сабаленка јој није до кољена
Највише су изложени штетним бактеријама, па о њима посебно треба да поведете рачуна.
Поклопце можете да ставите у кључалу воду да се стерилишу тако што ћете их оставити да кувају на рингли 10 минута (ако на себи имају гумени додатак – скините га и посебно оперите у узаврелој води), или да посуду са поклопцима напуните прокуваном водом.
Обавезно послушајте и ове савјете:
Добро провјерите своје тегле и флаше прије стерилизације, ако имају пукотине или нека друга оштећења без размишљања их одбаците. Исто учините и са поклопцима.
Савјети
Шта све утиче на квалитет сна?
Увијек стерилишите више тегли или флаша него што мислите да ће вам бити потребно. Може да се догоди да нека од њих напукне, или да једноставно имате више припремљених намирница него што вам се чинило да ће их бити.
Најбоље је да процес стерилизације започнете око 20 минута прије него што ће вам тегле и флаше бити потребне: користите их одмах након што су стерилисани, само тако ћете бити сигурни да на њих неће навалити штетне бактерије.
И ово је веома важно: тегле, флаше и храна коју у њих стављате морају да буду исте температуре како бисте избјегли било какве ломове. Топла храна иде у вруће тегле, а хладна у хладне тегле, пише Нпортал.
Регион
3 ч
0Сцена
3 ч
0Занимљивости
3 ч
0Република Српска
3 ч
3Најновије
Најчитаније
22
56
22
53
22
51
22
47
22
46
Тренутно на програму