Извор:
Б92
12.08.2025
14:11
Тровања повезана са свјежом зеленом салатом изазвала су више смртних случајева него било која друга врста хране у протеклих пет година.
Амерички "Консумер Репортс" недавно је објавио попис неколико најризичнијих намјерница, а оно чиме су се бавили била је првенствено анализа података о потенцијалним болестима које се преносе храном.
На првом месту, како објашњавају, се налази зелена салата, а тровања повезана са свјежом зеленом салатом и салатама пакованим у кесе као што је то најчешће случај у супермаркетима, изазвала су више смртних случајева него било која друга врста хране у протеклих пет година.
УЗНЕМИРУЈУЋЕ Мотором ударио пјешака: Мушкарац пребачен на УКЦ
Један извор њихове контаминације је вода која се користи за наводњавање поља салате, а истраживање је показало како је између 2017. и 2022. године све укупно 614 људи у Америци обољело од Ешерихије коли или листерије.
Исто тако, чак једанаестеро људи од 614 заражених преминуло је због посљедица тровања.
Како објашњавају аутори студије, највећи ризик управо се налази у самим кесицама паковане салате на којима пише да је она већ опрана, па је многи људи уопште не перу пре конзумирања, што је велика грешка.
Хроника
3 седм
0Хроника
3 седм
0Савјети
3 седм
0БиХ
3 седм
1Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму