15.08.2025
08:37
Стручњаци су у новом истраживању открили навику која може утицати на развој рака панкреаса.
Често испијање алкохола могло би драматично да повећа ризик од развоја једног од најсмртоноснијих врста рака на свијету, упозорили су истраживачи који вјерују да су можда открили и зашто.
Нова студија научника из Мајамија показала је да висока конзумација алкохола оштећује ћелије у панкреасу одговорне за производњу дигестивних ензима.
Врућине отежавају саобраћај: АМС упозорио возаче
Срби су познати као народ који воли да ужива, између осталог и у конзумацији алкохолних пића, па је важно обратити пажњу на количину.
Оштећење изазива упалу, која штети органу који игра виталну улогу у разградњи хране и регулисању нивоа шећера у крви.
Временом, ова упала може довести до преканцерозних лезија. Оне могу напредовати у рак панкреаса, болест која има једну од најгорих стопа преживљавања од свих врста рака.
Хорор: Дјевојка (21) опљачкана и претучена
Прекомјерно конзумирање алкохола обично се дефинише као осам или више пића седмично за жене и 15 или више за мушкарце. Тим је објаснио да, да би стање напредовало у рак, мора постојати и мутација у гену званом Рас, који контролише раст ћелија.
У експериментима, открили су да алкохол у комбинацији са проинфламаторним молекулом изазива симптоме сличне панкреатитису.
Овај процес је покренуо лезије и на крају сам рак, рекли су истраживачи.
Истраживачи су такође открили да могу да зауставе формирање преканцерозних и канцерозних лезија у панкреасу деактивирањем специфичног гена званог ЦРЕБ, који има проинфламаторну улогу.
Полиција моторном тестером тешко ранила човjека током хапшења
Тим је утврдио да се ЦРЕБ понаша као „главни контролор“, способан да трајно репрограмира здраве ћелије панкреаса у абнормалне, преканцерзне ћелије, чиме отвара пут за развој рака панкреаса.
Коаутор студије, доктор Нипун Мерчант, хирург из Мајамија, рекао је да вјерују да њихови налази „постављају темеље“ за будућу превенцију рака панкреаса. Ово откриће долази усред забрињавајућег пораста случајева рака панкреаса код млађих људи, иако још увијек није забиљежен пораст броја смртних случајева.
Болест има мрачну прогнозу – око 10 одсто пацијената преживи прву годину након дијагнозе, док стопа преживљавања након три године пада на око један одсто.
Конобар нокаутирао госта, полиција истражује нешто несхватљиво
Због тога је кључно ухватити болест у раним фазама, препознавањем симптома које је лако занемарити:
-губитак тежине
-умор
-бол у стомаку
-промјене у раду цријева
-жутица – жутило коже или очију.
Рак панкреаса или гуштераче је збирни назив за различите туморе на органу који помаже у варењу и регулацији хормона. Најчешћи тип, аденокарцином, чини око 90 одсто случајева и често нема симптоме све док пацијенти не почну изненада губити тежину и пожуте – када је већ прекасно за већину обољелих.
Лавров већ стигао на Аљаску
Због тога је ова болест прозвана тихим убицом.
Пораст броја обољелих углавном је везан за другу врсту рака панкреаса – ендокрине карциноме. То су споро растући тумори којима су потребне деценије да се развију. Иако могу постати канцерозни, често остају бенигни.
Према подацима Националне здравствене службе Велике Британије, већа је вјероватноћа да ће рак панкреаса развити особе старије од 65 година, они са хроничним панкреатитисом или породичном историјом рака.
Пожари у Црној Гори под контролом
Остали фактори ризика укључују пушење, прекомјерну тежину или гојазност, дијабетес, конзумирање црвеног и прерађеног меса, као и крвну групу.
Најновије
Најчитаније
10
45
10
44
10
40
10
38
10
38
Тренутно на програму