Коментари:

0

Подијели:

Да ли су сардине из конзерве здраве? Ево када не треба да их једете

19.08.2025

13:24

Да ли су сардине из конзерве здраве? Ево када не треба да их једете
Фото: Пиксабеј

Риба је одличан извор протеина, масних киселина и хранљивих материја, а конзервисане сардине су практичне, хранљиве и дуготрајне. А да ли су добре по здравље?

Сардине су ситне рибе које се крећу у јатима у топлијим и умјереним морима. За разлику од неких других ситних риба, сардине су генерално веће (6-12 цм) и имају карактеристичну сребрнкасту боју. Када се једу свјеже, имају чврсто месо и благи рибљи укус. Када се конзервишу, обично се претходно благо кувају или диме, што им даје посебну арому.

Већина конзервисаних сардина долази без главе, али са кожом и ситним костима. Постоје и варијанте без костију и коже, које су погодније за неке рецепте. Најчешће се пакују у маслиново или биљно уље, али могу да се нађу и у води, па чак и у сосовима са додатком зачина попут бијелог лука или љуте папричице.

кафа, Бразил

Нутрициониста открива када је право вријеме за прву шољу кафе

Рок трајања конзервисаних сардина је дуг, и до четири до пет година. Међутим, када се конзерва отвори, препорука је да се сардине поједу у року од једног дана.

Састав једне конзерве сардина

Сардине су права мала нутритивна ризница, пише ''Mind Body Green''. Једна конзерва садржи скоро четири пута више од препоручене дневне дозе витамина Б12, који је важан за енергију и стварање црвених крвних зрнаца. Богате су и магнезијумом, цинком, гвожђем, фосфором и другим минералима који штите срце и крвне судове, као и антиоксидантима који помажу у борби против оксидативног стреса.

Пензионер

Ко страхује због њемачке пензије?

Ситне кости сардина одличан су извор калцијума, док кожа садржи здраве масти. Поред тога, сардине имају природно низак садржај живе, што их чини безбједнијим избором за честу конзумацију. Нутриционисткиња др Џес Кординг открила је да су, према мишљењу стручњака, најздравије конзервисане намирнице сардине, али и друге рибље конзерве.

''Конзервисане сардине обично садрже мање живе од многих других врста рибе и сматрају се једним од најбољих избора морске хране, посебно када свјеже рибе нису доступне'', рекла је.

Када једемо сардине, додала је др Кординг, уносимо много протеина, витамина Д и омега-3 масних киселина, док маслиново уље обезбјеђује мононезасићене масти које су здраве за срце.

парламент-финска-19082025

Посланик се убио у парламенту!

Како да једете сардине?

Стручњаци препоручују двије до три порције рибље конзерве недјељно. Нутриционисткиња Џес Кординг додала је да сардине одлично иду у лаганим салатама са авокадом и лимуном, јер кремаста структура авокада ублажава њихов интензиван укус, док кисели додатак лијепо освјежава јело, преноси Мондо.

Large banner