Извор:

Б92

Коментари:

0

Подијели:

Кромпир припремљен на овај начин повећава ризик од дијабетеса

18.08.2025

20:14

Кромпир припремљен на овај начин повећава ризик од дијабетеса
Фото: Pixabay

Конзумирање помфрита само три пута недјељно повезано је са 20 одсто већом шансом за развој дијабетеса тип 2.

Насупрот томе, конзумирање исте количине кромпира припремљеног на друге начине - кувани, печени или пире кромпир, није показало значајно повећање ризика од дијабетеса.

Истраживање је открило и да замјена било које врсте кромпира са интегралним житарицама повезана са мањим ризиком од дијабетеса тип 2, док је замјена са белим пиринчем повезана са већим ризиком.

Дјевојка

Од обичне нелагодности до борбе за живот: Жена открила рак на вријеме и сада упозорава све

Кромпир пружа корисне хранљиве материје као што су:

-влакна

-витамин Ц

-магнезијум

Међутим, кромпир је богат скробом, што му даје висок гликемијски индекс. Ово је повезано са већом вјероватноћом развоја дијабетеса тип 2.

До сада, студије нису испитивале како методе кувања или специфичне намирнице које кромпир замјењује у исхрани, могу да утичу на њихов укупни утицај на здравље.

Паприке

Ево како да у једном потезу огулите печене паприке

Утицај начина припреме кромпира на дијабетес

Да би истражили ово, истраживачи су анализирали како су различити начини припреме кромпира - кувани, печени или пире, у поређењу са помфритом, повезани са ризиком од дијабетеса типа 2.

Проучавали су и ефекте замјене кромпира другим намирницама богатим угљеним хидратима, укључујући интегралне житарице и пиринач.

Анализа је користила податке више од 205.000 америчких здравствених радника који су учествовали у три велике студије између 1984. и 2021. године. Сви учесници су на почетку били без дијабетеса, срчаних болести и рака, и попуњавали су детаљне упитнике о исхрани сваке четири године.

Милорад Додик

Предсједник Српске обезбиједио 110.000 КМ за рјешавање стамбеног питања вишечлане породице Спахалић

Повећан ризик од помфрита, али не и од другог кромпира

Током скоро 40 година праћења, код 22.299 људи је дијагностикован дијабетес типа 2.

Након прилагођавања фактора начина живота и исхране повезаних са ризиком од дијабетеса, истраживачи су открили да се за:

-свака три недјељна уноса кромпира, стопа дијабетеса типа 2 повећава за 5 одсто

-за свака три недјељна уноса помфрита стопа се повећава за 20 одсто.

Међутим, сличан унос печеног, куваног или пире кромпира није био повезан са значајно повећаним ризиком:

-замјена три недјељне порције кромпира интегралним житарицама смањила је стопу дијабетеса тип 2 за 8 одсто.

zelenski tramp

Шта је Трамп поручио Зеленском на почетку састанка

-замјена печеног, куваног или пире кромпира интегралним житарицама смањила је стопу за 4 одсто

-замјена помфрита смањила је стопу за 19 одсто.

Замјена бијелог пиринча повећава ризик

Насупрот томе, када је кромпир - печени, кувани или пире замијењен бијелим пиринчем, то је било повезано са повећаним ризиком од дијабетеса тип 2.

Ово је опсервациона студија, тако да се не могу извући чврсти закључци о узроку и посљедици, а истраживачи не могу да искључе могућност да су други неизмјерени фактори могли да утичу на њихове резултате.

Preobrazenje 821x610

Сутра славимо Преображење Господње: Овај обичај треба испоштовати ноћ прије празника

"Наши налази наглашавају да веза између уноса кромпира и ризика од дијабетеса тип 2 зависи од специфичних намирница које се користе као замјена. Налази се, такође поклапају са тренутним препорукама за исхрану, које промовишу укључивање цијелих житарица као дијела здраве исхране за превенцију дијабетеса тип 2", закључују истраживачи.

Наводе и да са својим релативно малим утицајем на животну средину и здравље, печени, кувани или пире кромпир могу да буду дио здраве и одрживе исхране, иако би интегралне житарице требало да остану приоритет.

Large banner