Ипак не пише оно што градоначелник Бањалуке мисли да пише

Драшко Станивуковић слагао о томе шта пише на споменику Твртку I Котроманићу

  • Извор: АТВ
  • 25.09.2024. 11:54

"Овдје пише оно што треба да пише", рече Драшко Станивуковић у новом видеу посвећеном Стефану Твртку I Котроманићу, али чини се да ипак не пише оно што градоначелник Бањалуке мисли да пише.

Наиме, Станивуковић је објавио нови промотивни видео о новом парку Стефана Твртка I Котроманића и споменику који се налази у том парку.

У видеу каже да је на споменику наведена тачна титула владара. Тако говори да се на споменику у титули наводе и "западне земље". Ко год је погледао тај видео види да се иза леђа Станивуковића налази натпис на коме нису наведене “западне земље”, иако он каже да јесу.

Осим тога, то није пуна титула Стефана Твртка I Котроманића. Он је своју пуну tтитулу навео у “Повељи краља Твртка I Котроманића за Хрвоја Вукчића Хрватинића” из 1380. године у којој јасно пише:

“стефань Тврьтко по милсти господа бга Крал срьблиемь босни приморию хльмьсци земьли дольнимь краемь западнимь странамь оусори цоли и подринию и ктомоу”.

Постављају се сљедећа питања:

1) Зашто Станивуковић каже да на споменику пише “западне земље” када се види да не пише?

2) Зашто су из титуле избачени “Доњи Краји” (то је данашња Крајина у Републици Српској), “Усора”, “Соли”, “Подриње” и “Хумска земља” (данашња Херцеговина у Републици Српској), тј. зашто их све сврстава под “Босну”, када ни сам Твррко I то није радио, него је признавао те земље као  дијелове свог краљевства посебне у односу на Босну?

3) Зашто Станивуковић тиме "босанчи" и Бања Луку и Крајину када то нико прије Турака није радио?


Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?