18.08.2025
16:37
Цијена телетине у Српској достигла је рекордан ниво па је за килограм овог меса без кости потребно издвојити и до 40 КМ, што је, тврде упућени, директна посљедица вишегодишњег опадања броја крава у земљи те хроничног недостатка телади.
Смањена репродукција највећи је проблем у сточарству, тврде саговорници "Гласа", нарочито јер тај тренд траје уназад неколико деценија и то не само у Српској и БиХ већ у цијелом региону па и Европи.
Предсједник Удружења узгајивача товне јунади Републике Српске Горан Митровић каже да је очекивао и раније овакав скок цијена.
- Сточни фонд се већ годинама смањује, више нико неће да држи краву, која је неопходна да бисмо имали телад. Села су нам празна, планине такође, производња млијека је пала на најниже гране. То је тежак посао, а корист врло слаба. Овакве цијене остаће и у наредним мјесецима, неће доћи до појефтињења телетине и јунетине јер просто нема довољно робе и цијене само дивљају - прича Митровић.
Аркан осуђен на осам и по година затвора
Истиче да је број телади у паду и у Мађарској, Румунији, Холандији, Бразилу, наводећи да се једино Русија може похвалити позитивним бројевима.
- Без драстичне интервенције државе за подстицај држања крава у систему крава-теле ситуација се не може поправити. Међутим, то су дугорочни процеси који морају трајати најмање десет година да би тржиште то осјетило - појашњава Митровић који је и власник фирме "МГ голд" која се, између осталог, бави товом јунади и свиња.
Митровић тврди да је потражња за товном јунади изузетно добра.
- Цијена по килограму живе ваге је 7,50 КМ плус ПДВ и вишка на фарми немам. У сусједној Србији и Европи цијене су још више него код нас. Црвено месо ће без сумње постати луксуз, ако то већ није - наводи Митровић.
Колико је тешко доћи до телади, врло добро зна власник ланца бањалучких месница "Код Лазе" Лазо Шешић који за "Глас" наводи да је ситуација на терену изузетно тешка.
- Мушко теле не можемо узети за клање јер све покупише товљачи, нађе се понеко женско и то је то. Срећа је само што сам у овом послу дуго, већ 46 година, па ме људи знају и зову кад имају теле за продати. Купујем телад по селима, почевши од Мањаче, Омарске, Градишке, Приједора, али је проблем што је на селима премало младих људи који се баве узгојем крава, све су то старији који држе по краву, двије максимално и који годишње имају једно теле за продати - додаје Шешић.
Дјечак (8) погинуо на парасејлингу
Цијена телади, наводи Шешић, креће се од 14 до 15 марака по килограму живе ваге.
- У месницама се тeлеће месо категорише те се цијене крећу од 28 до 30 марака по килограму, а без кости од 35 до 40 КМ, с тим да је то заиста права, домаћа телетина. Садашње цијене су највише уназад деценију, двије, добрим дијелом захваљујући инфлацији. Не знам докле ће ово овако ићи, али људи већ сад не могу себи приуштити два, три килограма меса, него узму до пола киле - казао је Шешић.
Лазо Шешић наводи да се на тржишту могу наћи телећа прса из увоза која се продају по цијени нешто вишој од 15 КМ.
- Чуо сам од људи који су то месо куповали да се не може ни скувати колико пјени, ипак, дубина новчаника све диктира. Они са плићим џепом месо обично купују у маркетима и то је углавном роба из увоза. Ко зна шта је домаће месо, купиће онолико колико може, макар и 300 грама, али неће посегнути за увозним - додао је Шешић.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму