Large banner

Извор:

Агенције

Коментари:

0

Подијели:

Љетовање више неће бити исто: Омиљена дестинација многих укида шведски сто?

25.08.2025

12:50

Љетовање више неће бити исто: Омиљена дестинација многих укида шведски сто?
Фото: Pexels/Zak Chapman

Огромне количине хране завршавају у смећу у хотелима у Турској. Због тога савјетници турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана желе се фокусирати на all inclusive buffet bifee (шведске столове) и да их евентуално укину.

Од пите, преко супа, тјестенине, хумуса, разних умака, меса, лубеница, до десерта - ко је икада љетовао у Турској зна колико разноврсна може бити понуда у склопу једног доручка, посебно у популарним туристичким регијама.

Хотели су свјесни колико је та разноврсност примамљива, па своје интернетске странице украшавају бројним фотографијама ресторана да би потенцијалне госте увјерили у кулинарске вјештине својих шефова кухиње. Многи се зато одлучују за all inclusive аранжмане, којима се готово непрекидно нуде јела за сваки укус и узраст, што је посебно привлачно за породице.

мачка

Пет најчешћих начина на који мачке добијају буве

Шведски столови за многе госте постају мала авантура - желе пробати што више, па пуне тањире више пута. Ипак, велики дио хране на крају заврши у смећу.

Турске дневне новине извјештавају да се Ердоганови савјетници желе детаљније позабавити са шведским столовима у ресторанима и хотелима. Као чланови Савјета за пољопривреду и прехрану, у наредним мјесецима планирају израдити концепт за смањење бацања хране.

Бачено 102 килограма хране по особи

У Турској се годишње баци 8,7 милиона тона хране. Овај број долази из посљедњег извјештаја провладине Фондације за спречавање расипања (ТИСВА), која се ослања на податке Агенције Уједињених нација за заштиту околине (УНЕП). Према ТИСВА-и, смањење отпада за само два одсто било би довољно да се 360 хиљада породица снабдије основним намирницама током цијеле године.

Посебно је уочљиво расипање у свакодневном животу. Наиме, у Турској се годишње у просјеку баци 102 килограма хране по особи, што је огромна количина за земљу каква је Турска. Поређења ради, у Њемачкој се баци 78 килограма хране по особи док је свјетски просјек 132 килограма.

Bunar

Почела чистити бунар и открила нешто узнемирујуће

Рамазан Бингол, члан Савјета за пољопривреду и прехрану при предсједништву, посебно критикује све популарнији концепт доручка познат као Serpme Kahvaltı.

Ријеч је о концепту према којем се сваком госту сервира 15 до 20 здјелица са сиром, кобасицама, џемом, медом, кајмаком, маслацем и укисељеним поврћем. Уз то долазе таве с помфритом, питом, јајима и регионалним специјалитетима. Сто брзо постане толико пун да једва има мјеста за тањир.

Разматрају се нови концепти доручка

Бингол, који је и предсједник Удружења угоститељских и туристичких објеката (ТUРЕС), оштро критикује овај концепт. Сматра да половина послужених јела заврши у смећу, па би понуду требало регулисати. У будућности би сваки гост требао имати могућност да сам састави свој Serpme Kahvaltı доручак од доступних производа.

"Дијабетичар не може појести три или четири здјелице џема. Ипак, оне се аутоматски сервирају и заврше у смећу", навео је Бингол.

policija rs traka uvidjaj

Осуђивани убица оптужен за насиље у Теслићу!

Тражи и већу флексибилност у наплати у ресторанима. Тренутно је обавезно да се плаћа по особи, па се и количина хране сервира по тој логици. Троје људи би се могло заситити доручком за двоје, и тако би било знатно мање остатака. За Бингола није ријеч само о храни, већ и о сировинама, енергији, радном времену и штети по околину. Зато је, како је оцијенио, ово питање ствар националне безбједности.

All inclusive хотели под лупом

All inclusive buffeti у хотелима такође ће бити предмет испитивања. Бингол је мишљења да би хотели требали прећи са великих буфета са самопослуживањем на à-la-carte понуду. Тако би гости сами бирали шта и колико желе јести. У all inclusive ресторанима, међутим, туристи често помисле: "Вау, толики избор, морам пробати све". Резултат, напоменуо је Бингол: много тога остане на тањиру и заврши у смећу.

Саво Минић

Минић: Одређени број министара остаће и у новој Влади

Упркос планираним ограничењима хотелских буфета, важи то да су највећи узроци бацања хране, према званичним подацима, приватна домаћинства широм свијета. Она чине 60 одсто отпада. Преосталих 40 одсто долази из сектора услуга и малопродаје. То важи и за Турску.

Колико су обавезујући приједлози Ердоганових савјетника

Према разним извјештајима, савјетници турског предсједника попут Бингола желе своје приједлоге за смањење бацања хране у наредна два мјесеца преточити у нацрт који ће представити предсједнику Ердогану.

Да ли ће из тога произаћи закони, још није познато. Сама најава тог плана већ је изазвала пажњу у Русији и Њемачкој, не само зато што већина туриста у Турској долази управо из тих земаља, као и из Велике Британије.

Policija Srbija

Ухапшен бахати возач који је ударио дијете и побјегао: Познато здравствено стање дјечака

Удружење руских туристичких агенција (АТОР) брзо је и јасно реаговало: то су само приједлози Бингола, члана савјетодавног тијела без конкретних овлашћења. Хотели су слободни у креирању понуде за госте. АТОР такође указује на сукоб интереса у Бинголовом случају - истовремено је предсједник Удружења угоститељских објеката (ТUРЕС).

Угоститељски објекти имају мање гостију док хотели нуде издашне all inclusive пакете. Осим тога, како наводи АТОР, министар туризма Мехмет Ерсоy посједује неколико великих и међународно познатих хотела који раде по ultra-all inclusive систему. Било би наивно вјеровати да би он то укинуо, оцијенио је АТОР.

Према подацима из кабинета предсједништва, приход туристичког сектора је прошле године повећан за 8,3 одсто и износио је више од 61 милијарду долара. Са 9,6 милиона, највећи број међународних посјетилаца чинили су људи турског поријекла из иностранства. Слиједи 6,7 милиона туриста из Русије, 6,6 милиона из Њемачке и 4,4 милиона из Велике Британије, пише Дојче Веле.

Таг:
Large banner

Препоручени садржај

Огласи
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

14:00

Кето кухињица

лајфстајл

14:15

Ало Ало С05 ЕП 23 (Р, 12+)

серијски програм

14:45

Мућке С 04 ЕП 04 (Р, 12+)

серијски програм

15:30

Крваво цвијеће С02 ЕП 169 (12+)

серијски програм

16:20

Вјежбајте са Лидијом

лајфстајл

16:30

Вијести

информативни програм вијести

16:50

Центар дана

инфотејнмент

Small banner
Small banner