Hrana koja pomaže varenje: Ove namirnice treba birati kada stomak traži predah

Izvor:

Telegraf

18.09.2025

08:11

Komentari:

0
Храна која помаже варење: Ове намирнице треба бирати када стомак тражи предах
Foto: Pixabay

Ponekad naš sistem za varenje jednostavno zatraži pauzu. Bilo da se radi o posledicama trovanja hranom, virusne infekcije ili perioda pojačanog stresa, organizmu tada prija hrana koja ne zahteva mnogo truda da bi se svarila.

U takvim trenucima, umesto bogatim vlaknima i teških obroka, bolji izbor su namirnice koje su blage, mekane i lako prolaze kroz digestivni trakt. One pomažu da se želudac i creva malo „odmore“ i obnove snagu.

1. Rafinisani proizvodi od brašna

Kada se jave nadutost, grčevi ili dijareja, vlakna, iako su inače poželjna u ishrani, mogu dodatno da opterete varenje. Hrana bogata vlaknima ubrzava prolazak sadržaja kroz creva, što u osetljivim stanjima može pogoršati simptome.

U takvim situacijama je pametno privremeno zameniti integralne žitarice onima koje su rafinisane, poput riže, bijelog hleba i bijele tjestenine. Pošto im je uklonjen dio bogat vlaknima, lakše klize kroz digestivni sistem i daju tijelu energiju bez dodatnog stresa na crijeva.

2. Voće bez kore i sjemenki

Voće je uobičajeno izvor vlakana, naročito u kori i sitnim sjemenkama. Kada želudac i creva „štrajkuju“, bolje prolazi mekano i blago voće sa niskim sadržajem vlakana. Zrele banane i dinje su dobar izbor, a jabuke i kruške se mogu jesti oguljene kako bi se smanjila količina nerastvorljivih vlakana.

Пешкири

Evo zašto peškire nikada ne treba sušiti na suncu

Još jedna opcija su kuvano ili pečeno voće, kao i konzervirano voće u vodi. Toplota razgrađuje biljne ćelijske zidove i čini ih lakšim za varenje, dok varijante u sirupu treba izbjegavati zbog viška šećera.

3. Termički obrađeno povrće

Sirovo povrće je dragocjeno u ishrani, ali za osjetljiv stomak umije da bude izazov. Kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem povrće postaje mekše i lakše za varenje jer toplota razlaže čvrste biljne strukture i oslobađa hranljive materije.

Kada želudac traži „pauzu“, birajte dobro skuvano povrće poput šargarepe, tikvica, spanaća ili krompira. Oni postaju nježni za crijeva, a i dalje donose potrebne vitamine i minerale.

4. Izvori proteina

Iako proteini nisu bogati vlaknima, način na koji su pripremljeni igra veliku ulogu u njihovoj svarljivosti. Mekani i blagi izvori proteina najmanje opterećuju varenje - to mogu biti tofu, tempeh, kuvani pasulj bez ljuske ili sočivo pasirano u supi.

5. Blage skrobne namirnice

saobracajna kamera sc yt

Uvode Superblicer kameru: Svi vozači na meti, kazne ogromne

Suvi krekeri, tost, kuvani krompir ili ovsena kaša često su prva hrana koja se uvodi nakon perioda mučnine ili povraćanja. Laki su, neutralnog ukusa i brzo daju energiju bez izazivanja dodatnih tegoba. Idealni su kada je potrebno postepeno ponovo uvesti čvrstu hranu.

Kada varenje postane osjetljivo, hrana može biti i lijek, ali samo ako je pažljivo izabrana. Privremeno prebacivanje na mekane, niskovlaknaste i blage namirnice omogućava digestivnom sistemu da se odmori i oporavi. Čim simptomi prestanu, važno je postepeno vratiti raznovrsne, vlaknaste namirnice u jelovnik kako bi crijeva ponovo dobijala sve što im je potrebno za zdrav rad.

(telegraf)

Podijeli:

Large banner