Hrana koja pomaže varenje: Ove namirnice treba birati kada stomak traži predah

Izvor:

Telegraf

18.09.2025

08:11

Komentari:

0
Храна која помаже варење: Ове намирнице треба бирати када стомак тражи предах
Foto: Pixabay

Ponekad naš sistem za varenje jednostavno zatraži pauzu. Bilo da se radi o posledicama trovanja hranom, virusne infekcije ili perioda pojačanog stresa, organizmu tada prija hrana koja ne zahteva mnogo truda da bi se svarila.

У таквим тренуцима, уместо богатим влакнима и тешких оброка, бољи избор су намирнице које су благе, мекане и лако пролазе кроз дигестивни тракт. Оне помажу да се желудац и црева мало „одморе“ и обнове снагу.

1. Рафинисани производи од брашна

Када се јаве надутост, грчеви или дијареја, влакна, иако су иначе пожељна у исхрани, могу додатно да оптерете варење. Храна богата влакнима убрзава пролазак садржаја кроз црева, што у осетљивим стањима може погоршати симптоме.

У таквим ситуацијама је паметно привремено заменити интегралне житарице онима које су рафинисане, попут риже, бијелог хлеба и бијеле тјестенине. Пошто им је уклоњен дио богат влакнима, лакше клизе кроз дигестивни систем и дају тијелу енергију без додатног стреса на цријева.

2. Воће без коре и сјеменки

Воће је уобичајено извор влакана, нарочито у кори и ситним сјеменкама. Када желудац и црева „штрајкују“, боље пролази мекано и благо воће са ниским садржајем влакана. Зреле банане и диње су добар избор, а јабуке и крушке се могу јести огуљене како би се смањила количина нерастворљивих влакана.

Пешкири

Ево зашто пешкире никада не треба сушити на сунцу

Још једна опција су кувано или печено воће, као и конзервирано воће у води. Топлота разграђује биљне ћелијске зидове и чини их лакшим за варење, док варијанте у сирупу треба избјегавати због вишка шећера.

3. Термички обрађено поврће

Сирово поврће је драгоцјено у исхрани, али за осјетљив стомак умије да буде изазов. Кувањем, динстањем или печењем поврће постаје мекше и лакше за варење јер топлота разлаже чврсте биљне структуре и ослобађа хранљиве материје.

Када желудац тражи „паузу“, бирајте добро скувано поврће попут шаргарепе, тиквица, спанаћа или кромпира. Они постају њежни за цријева, а и даље доносе потребне витамине и минерале.

4. Извори протеина

Иако протеини нису богати влакнима, начин на који су припремљени игра велику улогу у њиховој сварљивости. Мекани и благи извори протеина најмање оптерећују варење - то могу бити тофу, темпех, кувани пасуљ без љуске или сочиво пасирано у супи.

5. Благе скробне намирнице

saobracajna kamera sc yt

Уводе Суперблицер камеру: Сви возачи на мети, казне огромне

Суви крекери, тост, кувани кромпир или овсена каша често су прва храна која се уводи након периода мучнине или повраћања. Лаки су, неутралног укуса и брзо дају енергију без изазивања додатних тегоба. Идеални су када је потребно постепено поново увести чврсту храну.

Када варење постане осјетљиво, храна може бити и лијек, али само ако је пажљиво изабрана. Привремено пребацивање на мекане, нисковлакнасте и благе намирнице омогућава дигестивном систему да се одмори и опорави. Чим симптоми престану, важно је постепено вратити разноврсне, влакнасте намирнице у јеловник како би цријева поново добијала све што им је потребно за здрав рад.

(телеграф)

Podijeli:

Large banner