Hrana koju nikada ne treba spremati u teflonskom tiganju

22.10.2025

19:27

Komentari:

0
Храна коју никада не треба спремати у тефлонском тигању
Foto: Unsplash

Teflonski tiganj je savršen za pripremu jaja, ribe ili palačinaka, ali ima i svoja ograničenja - nije dobar izbor za prženje.

Stručnjaci su objasnili zašto je to tako.

policija hrvatska

Uhapšen osumnjičeni za pucnjavu u Zagrebu

Tiganji sa neljepljivim premazom (teflonski tiganji) godinama su bili neophodan alat u modernim kuhinjama.

Lagani su, jednostavni za održavanje i omogućavaju kuvanje sa minimalnom količinom ulja - što ih čini idealnim za svakodnevna jela poput kajgane, palačinaka, ribljih fileta ili kuvanog povrća.

Ali, koliko god da su praktični, nijesu pogodni za sve vrste namirnica.

Ne pokušavajte sa biftekom

I dok se o mnogim jelima može raspravljati, jedno je sigurno: tiganj sa neljepljivim premazom definitivno nije pravi izbor za pripremu bifteka.

Razlog je temperatura, ali i površina.

Пиво

Domaći brendovi piva zaslužuju veću pažnju

Naime, da bi se stvorila savršeno porumenjela, karamelizovana kora na komadu mesa - ta bogata, smećkasta površina poznata kao Majlardova reakcija - tiganj mora dostići veoma visoke temperature prije nego što meso uopšte dodirne njegovu površinu, prenosi RTCG.

Tu teflonski tiganji popuštaju pod pritiskom.

Prema riječima kulinarskih stručnjaka, zagrijavanje teflonskog tiganja do visoke temperature može oštetiti površinu.

Većina ovih tiganja je napravljena od aluminijuma, što znači da se izuzetno brzo zagrijavaju, posebno kada su prazni.

Ako se teflonski tiganji zagrijavaju bez ulja ili hrane koja bi apsorbovala dio toplote, neljepljivi premaz počinje da se raspada.

Zbog toga ne samo da gubi svoju funkciju, već može ispuštati i štetna isparenja.

Пословни форум Србија - Српска

Poslovni forum Srbija - Srpska: Jedno tržište, jedna borba – za bolju privredu

Pored toga, termička stabilnost neljepljivih premaza nije prilagođena dugotrajnom izlaganju visokoj toploti, što dodatno skraćuje vijek trajanja tiganja.

Lako je upropastiti tiganj, a i meso

Još jedan razlog zašto biftek ne treba pripremati u teflonskom tiganju ima veze sa samim procesom kuvanja.

U klasičnom pristupu, tiganj se zagrijava, dodaje se malo ulja, a zatim se stavlja meso kako bi se brzo zapržilo.

Ali kod površina sa neljepljivim premazom, dodavanje ulja prije nego što se tiganj dovoljno zagrije može stvoriti neželjeni film na premazu i narušiti njegovu efikasnost.

Pored toga, metalni pribor poput klasičnih kuhinjskih hvataljki ili lopatica je zabranjen na ovoj vrsti posuđa, upravo zato što može nepovratno oštetiti površinu za samo nekoliko sekundi.

Вучић-Србија-09102025

Vučić posjetio Bogdanovića u bolnici

Sve ovo vodi do jednostavne, ali važne preporuke: ako spremate biftek ili bilo koju drugu hranu koja zahtijeva visoku temperaturu i intenzivnije rukovanje, zaboravite na teflonski tiganj.

Umjesto toga, klasični tiganj od nerđajućeg čelika ili, još bolje, tiganj od livenog gvožđa je idealan izbor.

Ove vrste tiganja mogu da podnesu visoku temperaturu, ravnomjerno zadrže toplotu i omoguće željeni, zapečeni završetak - bez ikakvog rizika.

Podijeli:

Large banner