Originalni recept za pravi leskovački ajvar

30.09.2025

07:20

Komentari:

0
Оригинални рецепт за прави лесковачки ајвар
Foto: Youtube/ screenshot

Na jugu Srbije, u srcu Leskovca, svake jeseni širi se miris pečenih paprika. To nije samo kulinarski ritual, veći dio identiteta grada. Najbolja vrsta paprike koja se najčešće bira za ajvar je Kurtovka.

Sastojci (za oko 10 tegli):

-10 kg crvene mesnate paprike

-300 - 500 g plavog patlidžana (po želji)

Милан Јелић Досије

18 godina od smrti nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića

-300 ml ulja

-2 - 3 kašike soli

-2 - 3 kašike sirćeta

-2 - 3 glavice bijelog luka (opciono, po ukusu).

Pečenje paprika

Paprike se peku na plotni, roštilju ili u rerni dok kožica ne pocrni i ne odvoji se od mesa. Ključ autentičnog ukusa leži u dimu - bez njega, ajvar gubi dušu.

savjet ministara wikipedia

Vanredna sjednica Savjeta ministara

Ljuštenje i cijeđenje

Ispečene paprike se ostavljaju u zatvorenoj posudi ili kesi da se „uznoje“, pa se ljušte i odstranjuju sjemenke. Potom se ostavljaju da se dobro ocijede preko noći.

Mljevenje i dinstanje

Očišćene paprike melju se na mašini za meso. U širokoj šerpi zagrijava se ulje, dodaje paprika i dinsta na laganoj vatri uz stalno miješanje - najmanje 2–3 sata. Što duže i sporije, to ukus bogatiji.

Začinjavanje

Pred kraj kuvanja dodaje se so, sirće i po želji bijeli luk. Masa mora biti gusta i sjajna.

вера нада и љубав

Slavimo Svete mučenice Veru, Nadu i Ljubav: Svaka majka koja ima žensku djecu danas treba da ispoštuje ovaj običaj

Pakovanje

Vreo ajvar puni se u sterilisane tegle, zatvara i kratko pasterizuje ili pokriva ćebetom da se postepeno hladi.

Više od recepta - simbol juga

Ajvar nije samo zimnica. On se prenosi sa koljena na koljeno, a svaka porodica u Leskovcu tvrdi da baš njihov recept ima "ono nešto". Na trpezi se služi uz meso, hljeb ili sir, a za mnoge je najbolji doručak, parče hljeba i kašika domaćeg ajvara.

- Ajvar je za nas mnogo više od hrane, to je miris djetinjstva, sjećanje na okupljanja i dokaz da se strpljenje uvijek isplati - kaže jedna domaćica iz Leskovca.

(Najžena)

Podijeli:

Large banner