Правите сарму, а купили сте тврд и жилав купус? Ево рјешења

Извор:

Индекс

24.11.2025

18:16

Коментари:

0
Правите сарму, а купили сте тврд и жилав купус? Ево рјешења
Фото: Youtube/ screenshot/ Add, Mix, Bake!

Крај је новембра, и сезона сарме је званично отворена - или би бар требало да буде. Многи људи ових дана закључују да су почели да кувају своје прве зимске лонце, само да би схватили да је најважнији састојак, кисели купус, непослушан. Није баш савитљив, превише је тврд, листови пуцају, а мотање се претвара у муку.

Иако дјелује као да је „кисели купус као кисели купус“, стварност је мало компликованија. Идеални листови за сарму нису случајност, већ резултат правог тренутка брања, правилног кисељења и још неколико детаља који се лако превиђају.

Зашто је купус понекад жилав и тврд?

Да би купус био савршено мекан за ваљање, мора довољно дуго да одстоји у саламури. Често се у новембру дешава да купус који купујемо још није потпуно ферментисан - посебно ако га произвођачи стављају у велико почетком мјесеца како би ухватили адвентску потражњу.

Недовољно ферментисани купус има неколико карактеристика:

Листови су тврди и не савијају се лако.

вене (вене) су пуне и круте

лист се ломи када се котрља

Укуси су „млади“, благо кисели, али не довољно интензивни.

Ако вам се ово десило, нисте сами – крај новембра је обично период када се купус још увијек „формира“, па је лако добити лошу партију.

Viktorija Bekam instagram

Ево шта Викторија Бекам једе сваки дан, ово је њена тајна витке линије

Срећом, постоје начини да се избјегне тврдо лишће, као и трикови да се спасе ситуација ако сте већ донијели кући тврдоглаво отпоран купус.

Провјерите листове - требало би скоро да се савијају под вашим прстима. Ако су крути, вјероватно је прерано.

Бирајте главице које су теже и мекше на додир - главице које су превише чврсте често значе недовољну ферментацију.

Погледајте боју - лист треба да буде равномјерно жућкаст, без превише бијелих, тврдих дијелова.

Питајте продавца када је купус стављен у саламури - најбољи је онај који је стар најмање 4-6 недјеља.

Шта урадити ако је купус већ код куће - и превише је тврд

Бланширање је најбрже рјешење:

Одвојите листове и кратко кувајте 2-4 минута. Ово их омекшава и чини их савитљивим за мотање.

Танко исјеците вене ножем - то понекад прави драстичну разлику.

Поново га потопите у топлу саламури - благо загрејана саламура брже продире у листове.

Ако све остало не успије - направите мини-сармице.

Мање листове и мању количину фила је лакше обликовати, чак и са мало чвршћим купусом.

Сарма је јело које много тога толерише, али тврди листови купуса дефинитивно нису једна од тих ствари. Зато је крај новембра вријеме када треба бити мало опрезан при куповини, али и мало технике код куће. Уз прави купус и неколико трикова, лонац који се крчка на шпорету брзо ће надокнадити све фрустрације са почетка приче - а сарма ће бити мекана, компактна и таман како треба киселости, баш онаква каква треба да буде.

(индекс)

Подијели:

Large banner