Large banner

Поврће које успорава старење и јача имунитет, али га многи не једу често

14.11.2025

15:28

Коментари:

0
Поврће које успорава старење и јача имунитет, али га многи не једу често

Карфиол, поврће из породице крсташица, постаје све популарније међу људима који воде рачуна о здрављу, и то с добрим разлогом. Богат је хранљивим материјама, има мало калорија и угљених хидрата, а редовна конзумација је повезана са бројним здравственим предностима.

Само једна шоља сировог карфиола обезбјеђује више од 75 процената препорученог дневног уноса витамина Ц, што га чини намирницом вредном додавања у вашу исхрану, према Health.com .

Помоћ при губитку тежине и одржавању тежине

Карфиол је идеална храна за свакога ко жели да смрша или одржи тежину. Једна шоља сировог карфиола садржи око 2 грама влакана и скоро 100 грама воде, што вам помаже да се осјећате сити и контролишете апетит. Влакна успоравају варење, стабилизују енергију и подстичу здраве прехрамбене навике.

Природна заштита од упала

Показало се да биоактивна једињења у карфиолу смањују упале.

Ормар одјећа

Како заштити одјећу од мољаца?

Антиоксиданси неутралишу слободне радикале и помажу у спријечавању оштећења ћелија, чиме се смањује ризик од хроничних болести и успорава процес старења.

Импресиван нутритивни профил

Само једна шоља сировог карфиола садржи више од 75 процената препорученог дневног уноса витамина Ц, који је неопходан за синтезу колагена, апсорпцију гвожђа, подршку имуног система и поправку ДНК. Карфиол је такође богат витамином К, који подржава здравље костију, и холином, који је важан за памћење, сан и функцију мишића. Такође садржи мање количине витамина Б, магнезијума, мангана, фосфора и калијума.

Смањен ризик од хроничних болести

Истраживања показују да крстасто поврће смањује ризик од срчаних обољења, рака, па чак и укупне смртности. Природне супстанце у карфиолу штите крвне судове од упале, а нека истраживања сугеришу да могу успорити раст ћелија рака дебелог цријева.

Подржава здраву пробаву

Већина људи не уноси препоручену дневну количину влакана, а карфиол је једноставан начин да се попуни та празнина. Влакна хране добре бактерије у цријевима, смањују упалу и подстичу редовно варење, што све доприноси здравом дигестивном тракту.

Успоравање старења помоћу сулфорафана

Карфиол садржи сулфорафан, моћно природно једињење које може имати благотворно дејство на гене укључене у процес старења. Сулфорафан подстиче детоксикацију, смањује упале, штити ДНК и може успорити когнитивни пад повезан са старењем.

Замјена за угљене хидрате

За оне који се придржавају дијете са ниским садржајем угљених хидрата, карфиол је савршена алтернатива класичним прилозима. Пиринач од карфиола вам омогућава да значајно смањите калорије и угљене хидрате без жртвовања волумена вашег оброка.

Хороскоп, паре

Само ова три знака Зодијака улазе у 9 година среће и обиља

На примјер, 3⁄4 шоље пиринча од карфиола садржи само 15 калорија, док иста количина куваног бијелог пиринча има око 242 калорије.

Природна подршка за детоксикацију

Ензими у карфиолу помажу тијелу да разгради и уклони токсине, што га чини одличним савезником у одржавању здраве детоксикације тијела.

Могући ризици

Карфиол садржи FODMAP угљене хидрате које неки људи тешко варе. Код људи са осјетљивим дигестивним системом, као што су они са синдромом иритабилног цријева (IBS), нагло повећање уноса може изазвати гасове, надимање, бол у стомаку или дијареју.

Како га укључити у своју исхрану?

Може се јести сирово, кувано, печено или уклопљено у разна јела. Одлично је у смутијима и овсеним пахуљицама, печено са маслиновим уљем и зачинима или као замјена за пиринач и кромпир. Поред класичног бијелог, доступан је и љубичасти, зелени и наранџасти карфиол, који је богатији антиоксидансима.

Подијели:

Large banner