Ako primjetite ove promjene na krompiru, odmah ga bacite u smeće

06.10.2025

15:22

Komentari:

0
Ако примјетите ове промјене на кромпиру, одмах га баците у смеће
Foto: Pixabay

Krompir je jedna od najomiljenijih namirnica širom svijeta iz nekoliko razloga.

Прије свега, ријеч је о изузетно разноврсној намирници која се може припремати на много начина – печен, куван, пржен, пире, у салатама, супама и многим другим јелима. Та разноврсност омогућава му да се користи у различитим кухињама и јелима широм свијета.

Милорад Додик

Додик: Излазимо на изборе; Референдум ће бити одржан

Такође, кромпир је богат хранљивим материјама. Садржи угљене хидрате, витамине и минерале као што су витамин Ц, калијум, фолна киселина и влакна, што га чини извором енергије и важном намирницом за здравље. Кромпир је такође економичан и лако доступан, а његова способност да упија укусе чини га савршеним додатком разним јелима.

Стручњак за кромпир открива најчешће грешке у складиштењу

Стручњак за кромпир открио је уобичајене грешке у чувању које могу спријечити да кромпир остане свјеж мјесец дана. Стирлинг Потатоес, добављач из Ангуса који снабдева Алди Шкотске, послује у индустрији кромпира већ више од 27 година и преко деценију је поуздан партнер овог познатог малопродајног ланца.

Пиво

Несташица пива узбуркала Јапанце

Златно правило чувања

Поводом Дана националног кромпира, 19. августа, директор Ендрју Стирлинг подијелио је савјете о правилном чувању ове омиљене намирнице и упозорио на знаке који указују да кромпир више није безбједан за употребу.

"Златно правило за чување кромпира јесте да се држи на хладном и тамном мјесту. Најбоље га је чувати у задњем дијелу фрижидера – посебно љети, када је претопло. На тај начин можете очувати свјежину и до 30 дана", савјетује Стирлинг, преноси Тхе Сун.

Додаје да мали изданци на кромпиру не значе нужно да је неупотребљив:

"Ако је кромпир само мало проклијао, и даље је потпуно безбједан за конзумацију. Заправо, мали изданци могу чак повећати садржај суве материје, што значи чвршћи и скробнији кромпир – што неки људи више воле".

Алергија прехлада

Урадите ове ствари чим осјетите прве симптоме прехладе или грипе

Међутим, важно је обратити пажњу на знакове кварења.

"Важно је избјегавати зелене изданке или кромпире који су постали зелени, меки и сунђерасти. Када дођу у ту фазу, квалитет и безбједност кромпира су упитни", упозорава Стирлинг.

Кромпир је, како напомиње, свестран и приступачан, а може се комбиновати са разним укусима – од сира до пасуља, туне, свињетине, киселог млијека и чилија.

drva

Обезбијеђен огрев за 100 социјално угрожених породица

"Не могу да се сјетим ниједне друге намирнице која је толико свестрана. Можете га пећи, кувати, пржити или гњечити – па ко га не би волио?" каже Стирлинг.

(дневно.хр)

Podijeli:

Large banner