16.09.2025
18:40
Коментари:
0
Да ли сте знали да начин на који га сјецкате може драстично утицати на интензитет укуса? Ево практичних савета када је најбоље користити пресу за бијели лук (да се потпуно истисне у пасту), а када га насјецкати или оставити у већим комадима.
Ово није само питање практичности, већ и хемије - бијели лук ослобађа спој алицин који даје јак укус, а различите методе сјечења утичу на његову јачину.
Преса је савршена за брзу, интензивну арому - она дроби чен у фину пасту, ослобађајући максималну количину алицина (чак четири пута више него код сјецкања).
Ово је идеално за умаке, маринаде и преливе гдје желите да се укус равномјерно распореди, на примјер у неком умаку или маринади за месо.
Такође, пресу можете користити за јела попут тјестенине аглио е олио, када нема времена за ситно сјецкање.
Добро је знати да је пресу најбоље користити само ако имате свјежи бијели лук - старији ченови могу постати горки. Али будите опрезни, јер преса може учинити укус преоштрим ако користите превише бијелог лука, пише Индеx.
Сјецкани бијели лук (фино или грубо) даје уравнотеженији укус - блажи од пресе, али јачи од цијелих комада бијелог лука.
Ово је најбољи избор за салате или преливе, када желите текстуру и свјежину, као и за печена јела, на примјер код печеног кромпира. За прецизно сецкање користите оштар нож - прво згњечите чен ножем да скинете љуску, па насјецкајте, преноси Радио 021.
Већи комади су за суптилан, благи укус - они се полако инфузирају у јело, а да не доминирају.
Већи комади идеални су за печење меса, а веће комаде можете додавати у супе или умаке ако желите да им дате лагану арому или ако сте осјетљиви на прејак укус бијелог лука.Бијели лук је неизоставан састојак у свакој кухињи - додаје дубину укуса, има бројне здравствене бенефите, а сваком јелу додаје тај посебан шмек.

Занимљивости
Ови знакови увијек нађу начин да се врате јачи него прије

Регион
1 мј
0
Занимљивости
1 мј
0
Свијет
1 мј
0
Свијет
1 мј
0Најновије
Најчитаније
11
46
11
43
11
43
11
39
11
34
Тренутно на програму