Large banner

Uz pomoć ovog starinskog recepta ojačajte imunitet pred zimu

11.11.2025

16:45

Komentari:

0
Кисели купус
Foto: YouTube/Screenshot

Prženi kiseli kupus je jelo koje su nekad davno pripremale naše bake a koje se, na žalost polako zaboravlja.

Starinski recept po kome se prženi kiseli kupus priprema mnogo brže od podvarka, ima sjajan ukus, a može da se kombinuje i sa drugim jelima recimo sa kuvanim krompirom ili pire krompirom.

Kiseli kupus je izuzetno zdrav i ima mnogo više vitamina C u odnosu na limun zato je poželjno i jesti ga što više tokom hladnih dana kako biste ojačali imunitet. Ovo je najbolji prirodni način da se zaštite od virusa tokom zime.

Osim toga tokom same fermentacije odnosno kiseljena ovo povrće stvara uslove za rast korisnih probiotika koji utiču na zdravlje crijeva.

Узгојили главицу купуса од 57 килограма

Uzgojili glavicu kupusa tešku 57 kilograma - VIDEO

Pored već dobro poznatih jela od kiselog kupusa postoji i jelo koje su nekad davno pripremale naše bake a koje se, na žalost polako zaboravlja. U pitanju je prženi kiseli kupus koji je sličan podvarku a opet drugačiji.

Ima sjajan ukus, a može da se kombinuje i sa drugim jelima recimo sa kuvanim krompirom ili pire krompirom. Po želji možete dodati suvo meso, dimljene kobasice ili kao u našem receptu suvu slaninu.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

200 ml ulja

1 glavica crnog luka

300 g svežeg mesa po izboru

200 g suvog mesa (slanina, kobasica, suvi vrat )

biber, bijeli luk u prahu

peršunov list i bosiljak

lovorov list

илу-кисели купус-22092025

Ovo povrće čini čuda za srce i krvne sudove

Priprema:

Isjecite kiseli kupus kao za podvarak, potopite sa 1 litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a potom ga dobro iscjedite.

U dublju šerpu dinstajte crni luk na ulju, dodajte na kockice isječeno meso, naspite vodu i ostavite da se meso dobro skuva.

Dodati ocjeđen kupus, začine i sipajte oko 1 l vode i ostavite da se kupa poklopljeno na tihoj vatri. Dodajte začine i sve dobro izmešajte.

Nakon što voda potpuno uvri dodajte malo ulja i nastavite da pržite kupus 10 minuta.

Dodajte sjeckanu suvu slaninu i nastavite da pržite kupus dok ne dobije finu zlatno žućkastu boju.

Možete ga poslužiti uz krompir pire, prenosi Krstarica.

Podijeli:

Large banner