Извор:
Крстарица
26.11.2025
08:17
Коментари:
0
У вријеме када није било апотека на сваком ћошку, наше баке су имале своје мале тајне. Једна од њих био је шербет, једноставан напитак који се кувао зими и који је био прави спас за прехладу. Данас га ријетко ко памти, а заправо је рецепт толико једноставан да га вреди вратити у свакодневицу.
Шербет се правио од воде, шећера или меда, лимуна и зачина попут цимета или каранфилића. Када би се у кући појавила прехлада, баке би одмах ставиле лонац на шпорет. Док се напитак кувао, мирис је испуњавао кухињу и доносио осјећај сигурности. Овај спас за прехладу био је више од лијека – био је знак пажње и топлине дома.

Занимљивости
Хороскоп за 26. новембар: Прочитајте шта вам звијезде данас поручују
-У шерпу сипајте 300 мл воде.
-Додајте двије кашике шећера или меда.
-Исциједите пола лимуна.
-Убаците штапић цимета или пар каранфилића.
-Кувајте док се шећер не растопи, а затим пијте док је топло.
Овај напитак ублажава кашаљ, смирује грло и јача имунитет. Ако немате лимун, можете користити наранџу или сушени шипак. Ако немате мед, алтернатива је смеђи шећер или сируп од зове. Управо зато се шербет сматрао универзалним напитком – увијек се могао прилагодити ономе што је било доступно.

Градови и општине
Потврђено за АТВ: Рада Манојловић у Требињу за дочек Нове године
Зашто се каже да је шербет спас за прехладу?
Због комбинације лимуна, меда и топлине која смирује грло и подиже имунитет.
Може ли се пити сваки дан?
Може, нарочито у зимским мјесецима, али не треба претјеривати са шећером.
Која је најбоља алтернатива ако немам лимун?
Шипак или наранџа су одличне замјене.

Хроника
Пријављен нестанак дјевојке: Била у аутомобилу који је слетио у језеро?
Да ли је шербет погодан за дјецу?
Јесте, али дјеци млађој од годину дана не треба давати мед.
Наше баке су знале да једноставност крије највећу снагу. Шербет није само напитак – то је дио традиције, топлине дома и лијек који се преноси кроз генерације. Вриједи га вратити у свакодневицу, јер овај заборављени рецепт и даље важи: спас је за прехладу.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму