Large banner

Овај напитак су наше баке кувале зими: Спас је за прехладу

Извор:

Крстарица

26.11.2025

08:17

Коментари:

0
Овај напитак су наше баке кувале зими: Спас је за прехладу
Фото: Anna Pou/Pexels

У вријеме када није било апотека на сваком ћошку, наше баке су имале своје мале тајне. Једна од њих био је шербет, једноставан напитак који се кувао зими и који је био прави спас за прехладу. Данас га ријетко ко памти, а заправо је рецепт толико једноставан да га вреди вратити у свакодневицу.

Шербет се правио од воде, шећера или меда, лимуна и зачина попут цимета или каранфилића. Када би се у кући појавила прехлада, баке би одмах ставиле лонац на шпорет. Док се напитак кувао, мирис је испуњавао кухињу и доносио осјећај сигурности. Овај спас за прехладу био је више од лијека – био је знак пажње и топлине дома.

horoskop

Хороскоп за 26. новембар: Прочитајте шта вам звијезде данас поручују

Како се прави шербет?

-У шерпу сипајте 300 мл воде.

-Додајте двије кашике шећера или меда.

-Исциједите пола лимуна.

-Убаците штапић цимета или пар каранфилића.

-Кувајте док се шећер не растопи, а затим пијте док је топло.

Овај напитак ублажава кашаљ, смирује грло и јача имунитет. Ако немате лимун, можете користити наранџу или сушени шипак. Ако немате мед, алтернатива је смеђи шећер или сируп од зове. Управо зато се шербет сматрао универзалним напитком – увијек се могао прилагодити ономе што је било доступно.

Rada Manojlovic

Потврђено за АТВ: Рада Манојловић у Требињу за дочек Нове године

Најчешћа питања о шербету

Зашто се каже да је шербет спас за прехладу?

Због комбинације лимуна, меда и топлине која смирује грло и подиже имунитет.

Може ли се пити сваки дан?

Може, нарочито у зимским мјесецима, али не треба претјеривати са шећером.

Која је најбоља алтернатива ако немам лимун?

Шипак или наранџа су одличне замјене.

Полиција Србија

Пријављен нестанак дјевојке: Била у аутомобилу који је слетио у језеро?

Да ли је шербет погодан за дјецу?

Јесте, али дјеци млађој од годину дана не треба давати мед.

Наше баке су знале да једноставност крије највећу снагу. Шербет није само напитак – то је дио традиције, топлине дома и лијек који се преноси кроз генерације. Вриједи га вратити у свакодневицу, јер овај заборављени рецепт и даље важи: спас је за прехладу.

Подијели:

Large banner