Ево зашто никада не бисте требали прати гљиве прије кухања

Извор:

Кликс

01.11.2025

08:10

Коментари:

0
Ево зашто никада не бисте требали прати гљиве прије кухања
Фото: Irina Iriser/Pexels

Гљиве су омиљени састојак у многим јелима - од укусног прилога и кремастих умака до софистицираних гурманских специјалитета.

Ипак, постоји једна честа дилема међу домаћицама и кулинарским ентузијастима, а то је треба ли их опрати прије употребе?

Многи мисле да је прање гљива једноставан начин да уклоне прљавштину, али то може уништити њихову текстуру и укус. Заправо је мит да гљиве увијек треба опрати јер су прљаве и могу носити бактерије јер већина узгојених гљива је релативно чиста.

Превише воде их може натопити, а гљиве упијају течност попут спужве. То значи да при кухању више "пусте воду" него што лијепо испеку, што резултира воденастом текстуром.

илу-хороскоп-28092025

Ево шта доноси хороскоп за 1. новембар

Гљиве садрже отприлике 80 посто воде па свака додатна кап разрјеђује њихов карактеристичан укус. Ако их оперете и потом ставите у фрижидер, оне се брже кваре, постају слузаве и губе квалитет.

Како правилно очистити гљиве

Ако желите уклонити прљавштину, постоји неколико једноставних и сигурних метода. То најприје можете учинити меканом четкицом. Лагано четкајте гљиве да уклоните земљу и ситне нечистоће.

Потом можете користити влажну крпу или папирни убрус. Лагано обришите површину, али избјегавајте потапање у воду. Ако су гљиве јако прљаве, можете их брзо испрати под млазом хладне воде, али одмах након тога темељно осушите.

Правила су једноставна:. Чистите их непосредно прије употребе, не унапријед и увијек их држите суве док не дође тренутак за припрему јела.

Чувајте гљиве у папирној врећици или посуди која допушта проток зрака. Избјегавајте пластичне кесе јер ће се влага накупити и убрзати кварење. Ове мале промјене чувају хрскавост и интензиван укус гљива дуже него што бисте очекивали.

Подијели:

Large banner