Ћуретина у кремастом сосу од гљива: Сочно месо и богат умак с ароматичним зачинима

25.09.2025

10:10

Коментари:

0
Ћуретина у кремастом сосу од гљива: Сочно месо и богат умак с ароматичним зачинима
Фото: Pixabay

Уколико вам је понестало идеја за ручак - ћуретина у кремастом сосу од гљива је рецепт који ће вас "спасити" дилеме, а на крају и обрадовати сва непца за која кувате.

Њежно месо ћуретине зачињено црвеним и бијелим луком те богатом мјешавином зачина даје овом јелу пун, ароматичан окус. Гљиве у сосу пружају савршену сочност и савршено се стапају с лаганим, али храњивим месом.

Рижа је идеалан прилог јер је извор сложених угљених хидрата и влакана, пружајући дуготрајнији осјећај ситости. Комбинација зачина, кремастог соса и здраве риже чини ово јело укусним и уравнотеженим оброком за цијелу породицу.

Састојци:

800 г ћурећих батака

250 г гљива

300 г риже Мастер

1 главица црвеног лука

2 чешња бијелог лука

2 кашикице Тузланске соли

½ кашикице бибера

1 кашикица мјешавине зачина Тајна

2 кашике маслаца ЗиМ

2 кашике уља

0,2 л павлаке за кување

Шљивић-Николина-Инстаграм

Николина Шљивић напушта Клуб ДНС-НПС

Припрема:

Ћуретину маринирати са соли, бибером и мјешавином зачина. Пропржити са луком на уљу и маслацу да порумене. Пропржене батаке извадити на топло, а у таву додати сјецкане гљиве па зеједно пржити. У таву долити темељац и врхње за кување. Кратко прокувати и вратити месо да се сједини са осталим састојцима.

Наставити с кувањем док месо не омекша и док се не добије кремасти сос, око 30 минута. Рижу скувати у сланој води и додати маслац. Сервирати као подлогу припремљеном месу. Декорисати са свјежим зачинским биљем, преноси Кликс.

Подијели:

Large banner