Извор:
Крстарица
01.12.2025
14:46
Коментари:
0
Ви можда мислите да је само превише слаткиша лоше — али права опасност за срце често долази из тањира.
У наставку ћете сазнати које намирнице су најгора храна за срце — и колико је лако умјесто тога бирати боље и чувати здравље.
Кардиолози упозоравају на ових 5 опасности које свакодневно вребају из тањира:
Прерађена храна и месне прерађевине — кобасице, саламе, хреновке, виршле и слично — често садрже високе количине соли, засићених масти, па и конзервансе. Кардиолози упозоравају да то није безазлен избор: оваква храна повећава ризик од атеросклерозе, повишеног крвног притиска и проблема са срцем.
Пржена храна, помфрит, чипс, пржено месо — комбинација нездравих масти и соли тјера ЛДЛ (“лош холестерол”) да “нападне” зидове артерија, док истовремено смањује ХДЛ (“добар”). То води до сужавања крвних судова, отежаног протока крви и повећаног ризика од срчаних обољења.
Рафинисани угљени хидрати и бијели хљеб/пецива/бијели пиринач — уклањањем влакана, витамина и минерала, остаје “празан” извор енергије који брзо диже ниво шећера у крви. То може довести до дебљања, инсулинске резистенције и дугорочно – проблема са срцем.
Слаткиши, газирани сокови, заслађена храна и грицкалице — превише шећера и соли, плус често комбинација са лошим мастима, значи додатни притисак на срце. Честа конзумација ових намирница повезана је са повећаном вјероватноћом срчаних обољења.
Велики унос соли — натријум из грицкалица, готових сосова, прерађене хране и готових јела подиже крвни притисак. Дугорочно, повишен притисак оптерећује срце и крвне судове.
Бирајте цјеловите житарице (смеђи пиринач, интегрални хљеб, овсене пахуљице) умјесто бијелог хљеба и бијелих тестенина. Тиме одржавате ниво шећера стабилним и помажете срцу.
Умјесто прерађеног меса и кобасица, једите немасну пилетину, ћуретину или рибу — али припремљену једноставно, без дубоког пржења.
Грицкалице и сокове замените орашастим плодовима, свежим воћем или поврћем. Тако добијате здраве масти и влакна, а избјегавате натријум, шећер и лоше масти.
Када кувате — користите зачине, зачинско биље, лимун, маслиново уље — уместо соли и готових сосова.
Ако баш понекад желите нешто “зачињеније” — нека то буде печено, не пржено. На пример, печен кромпир са поврћем умјесто помфрита.Након промјене можете брзо осјетити конкретне промјене по своје здравље — више енергије, мањи осјећај умора, бољи сан, растерећено срце што “не носи” тежину натријума и засићених масти. Дугорочно — нижи крвни притисак, бољи холестерол, мањи ризик од срчаних болести. И то је сасвим реално, ако се држите добрих навика.
Када избјегнете најгору храну за срце — прерађевине, пржено, рафиниране угљене хидрате, претјерану со и шећер — дајете срцу шансу да ради мирно, правилно и без оптерећења. Није никаква дијета, већ основа добре, промишљене исхране. Почните малим промјенама, данас — срце ће вам бити захвално, преноси Крстарица.

Здравље
3 ч
0
Здравље
3 ч
0
Здравље
3 ч
0
Здравље
6 ч
0Најновије
Најчитаније
15
32
15
29
15
26
15
25
15
16
Тренутно на програму