Извор:
Б92
16.12.2025
20:55
Коментари:
0
Исхрана не утиче само на тјелесну тежину, већ и на начин на који функционишу мозак и цријева. Постоји веза између цревног микробиома и можданих процеса који контролишу апетит, навике у исхрани и самоконтролу, наглашавају научници.
Периодично гладовање доводи до значајних промјена како у цријевима, тако и у мозгу, што може отворити нове могућности за одржавање здраве тјелесне тежине.

Савјети
Трик за брже сушење веша током зимских дана: Биће сув за само 2 сата
Истраживачи из Кине су током два мјесеца проучавали 25 добровољаца који су сврстани у категорију гојазних, у којима су учествовали у програму интермитентног ограничења енергије - режиму који подразумијева пажљиву контролу уноса калорија и релативни пост у одређене дане, наводи се у истраживању.
Не само да су учесници студије смањили тјелесну тежину, у просјеку 7,6 килограма или 7,8 одсто своје тјелесне масе, већ су такође уочене промјене у активности регија мозга повезаних са гојазношћу, као и у саставу цријевне микробиоте.
"Показујемо да ова исхрана мијења осу мозак-цријева-микробиом код људи. Уочене промјене у цријевном микробиому и активности регија мозга повезаних са зависношћу током и након смањења тјелесне тежине веома су динамичке и међусобно повезане током времена", наводе истраживачи.

Свијет
Полиција зауставила жену са дјететом (2), па пронашли преко 200 килограма дроге у аутомобилу
Још увијек није јасно шта тачно узрокује ове промјене, нити да ли цријева утичу на мозак или мозак на цријева. Ипак, познато је да су цријева и мозак тијесно повезани, па би утицај на одређене регионе мозга могао бити један од начина да се контролише унос хране.
Промјене у можданој активности, уочене помоћу магнетне резонанце, забиљежене су у регијама за које је познато да имају важну улогу у регулацији апетита и зависности. Осим тога, промјене у цријевном микробиому, анализиране кроз узорке столице и мјерења крви, повезане су са одређеним регијама мозга.
"Сматра се да цријевни микробиом комуницира са мозгом на сложен, двосмјеран начин. Микробиом производи неуротрансмитере и неуротоксине који до мозга доспијевају путем нерава и крвотока. Заузврат, мозак контролише понашање у исхрани, док хранљиве материје из наше исхране мијењају састав цијевног микробиома", наглашавају стручњаци.

Република Српска
Мазалица: Буџет реално остварив
Процјењује се да више од милијарду људи широм свијета има проблем са гојазношћу, што повећава ризик од бројних здравствених проблема - од рака до срчаних болести. Боље разумијевање начина на који су мозак и цријева међусобно повезани могло би имати велики значај у ефикасној превенцији и смањењу гојазности.

Сцена
2 ч
0
Друштво
2 ч
0
Занимљивости
2 ч
0
Србија
2 ч
0
Здравље
3 ч
0
Здравље
5 ч
0
Здравље
7 ч
0
Здравље
8 ч
0Најновије
Најчитаније
22
42
22
38
22
31
22
19
22
18
Тренутно на програму