Извор:
Информер
17.10.2025
12:13
Коментари:
0Научна истраживања потврђују да редовно конзумирање цвекле или њеног сока може значајно допринијети регулацији притиска, јачању имунитета и детоксикацији организма.
Природни нитрати: Цвекла је богата нитратима који се у тијелу претварају у азот-оксид. Ова супстанца шири крвне судове, побољшава проток крви и смањује оптерећење срца.
Здравље
Повећан обим вакцинације у септембру
Брзи ефекти: Истраживања показују да се резултати могу примјетити већ након двије недјеље редовне конзумације код особа са повишеним притиском.
Заштита срца: Редовно уношење цвекле смањује ризик од кардиоваскуларних болести и доприноси бољој циркулацији.
Детоксикација организма – чисти јетру и подстиче избацивање токсина.
Јачање имунитета – захваљујући високом садржају гвожђа и витамина.
Друштво
За 24 сата прикупљена средства за пут до Беча и прву терапију за Петра Шарића из Бањалуке
Побољшање издржљивости – спортисти је често користе због повећања енергије и кисеоничке издржљивости.
Љепота и виталност – цвекла побољшава крвну слику, јача косу и освјежава тен.
Сок од цвекле – најбоље пити свјеже цијеђен, самостално или у комбинацији са шаргарепом и лимуном.
Салата од свјеже цвекле – рендана цвекла са мало маслиновог уља и лимуновог сока.
Кувана цвекла – иако кување смањује дио нитрата, и даље је одличан додатак оброцима
Додатни савјет: за максималан ефекат на крвни притисак, препоручује се свакодневна конзумација мале количине сока или свјеже цвекле.
Србија
Вучић: Наредне седмице састанак са Орбаном о санкцијама НИС-у
Цвекла је супернамирница која заслужује мјесто у свакодневној исхрани. Њена способност да регулише крвни притисак, јача имунитет и подстиче детоксикацију чини је једним од најкориснијих поврћа за цјелокупно здравље. Редовно конзумирање цвекле може бити једноставан, природан и ефикасан начин да снизите притисак, сачувате виталност и заштитите срце.
Најновије
Најчитаније
23
05
22
53
22
41
22
37
22
29
Тренутно на програму