Извор:
СРНА
11.10.2025
12:36
Коментари:
0Загађење природе микропластиком веће је него што се раније вјеровало, а ново истраживање показало је да поврће које једемо апсорбује наночестице из земљишта, саопштили су научници са Универзитета у Плимуту.
Резултати студије која показује на који начин пластика може да уђе у јестиве дијелове поврћа објављени су у часопису "Истраживања о природној средини".
Регион
Албанац ухапшен у Црној Гори: Заплијењено више од 2,4 килограма марихуане
Да би разумјели утицај нанопластике на поврће, истраживачи су изложили коријење ротквица нанопластичним честицама.
Према истраживачима, биљке имају заштитни омотач познат као Каспаријанова трака, која дјелује као природна баријера и блокира токсичне честице.
Међутим, научници су открили да је након само пет дана, пет одсто наночестица ушло у биљке, што је једнако милионима честица нанопластике које улазе у засијане биљке.
Хроника
Пришао баки са леђа и отргао јој златни ланац са врата
Штавише, 25 одсто нанопластике стигло је до јестивих дијелова ротквице, а ово откриће изненадило је и забринуло истраживаче.
"Ово је први пут да је студија показала како честице нанопластике могу да прођу ту баријеру, са потенцијалом да се акумулирају унутар биљака и да се пренесу на све што их конзумира", рекао је доктор Натанијел Кларк са Универзитета у Плимуту.
Ново истраживање доприноси растућем броју доказа да се микропластика инфилтрира у животну средину и да представља пријетњу за планету и здравље људи.
БиХ
Из ЕУ објаснили нови систем уласка и изласка у Шенгену
Стручњаци упозоравају да се микропластика доводи у везу са здравственим проблемима као што су репродуктивне компликације и рак.
БиХ
4 ч
0Република Српска
4 ч
3Србија
4 ч
0Друштво
4 ч
0Здравље
7 ч
0Здравље
20 ч
0Здравље
21 ч
0Здравље
1 д
0Најновије
Најчитаније
16
05
15
55
15
49
15
48
15
46
Тренутно на програму