Извор:
Телеграф
03.10.2025
10:19
Коментари:
0Незаборавно кулинарско вече у луксузном ресторану у Стокхолму завршило се посјетом болници за више гостију.
Здравствене власти саопштавају да љекари надзиру особе које су јеле у локалу “Coco&Carmen”, смјештеном у престижној четврти Остермалм, као и да се сумња на - листериозу.
Хроника
Претреси на више локација, ухапшене четири особе
Како наводе званичници, већина гостију није у тешком стању, а нико од хоспитализованих пацијената није захтијевао интензивну његу, преноси ББЦ.
Листерија, бактерија која може да контаминира храну, ријетко изазива озбиљне инфекције, али у тежим случајевима, између осталог, може довести до сепсе.
Регионалне власти истичу да су у почетку контролом обухватили госте који су јели у ресторану између 25. и 27. септембра, а накнадно и оне који су тамо вечерали 23. и 24. септембра.
“Свима који имају симптоме попут повишене температуре, повраћања или дијареје, савјетујемо да посјете љекара”, изјавила је др Марија Естлунд, специјалиста за инфективне болести.
Србија
У овим селима кућа може да се купи и за 4.000 евра
У саопштењу регионалних власти се упозорава да је “могуће да је велики број људи заражен”, а посебно је истакнуто да листерија представља велики ризик за труднице, старије особе и пацијенте са ослабљеним имунитетом.
До четвртка увече, 85 људи пријавило је симптоме тровања храном, путем градског система за праћење, док је око 400 особа контактирано у оквиру епидемиолошког испитивања.
Четворо обољелих развило је сепсу, али нико од њих није био у животној опасности, нити је захтијевао интензивну његу, потврдила је др Естлунд.
“Coco&Carmen” је привремено затворен док траје истрага. У саопштењу менаџмента се наводи да је ресторан увијек пролазио редовне санитарне контроле и да у потпуности сарађује са надлежним органима.
Сцена
Инди умало умрла послије операције
Листерија се природно налази у земљишту, води и животињама, а може се пренијети контаминираном храном, нарочито ако се она чува на ниским температурама током дужег периода.
Период инкубације може трајати од неколико дана до чак три недјеље.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму