Извор:
Крстарица
08.11.2025
11:25
Коментари:
0
Замрзавање хране дјелује једноставно, али једна грешка квари оброке. Сазнајте како да је избјегнете и сачувате укус, текстуру и безбједност ваше хране.
Иако сте мислили да сте све урадили како треба, замрзавање хране крије једну грешку коју скоро сви правимо.

Сцена
Познати пјевач шокирао признањем: ''Плаћао сам алиментацију, па сазнао да дијете можда није моје''
Кад ставите врућ оброк директно у замрзивач, подижете температуру унутрашњости. То ствара влагу, кондензацију и лед – не само на тој храни, већ и на свему око ње. Резултат? Храна се не замрзне равномјерно, губи текстуру, а бактерије могу да преживе.
Охладите храну прије замрзавања – оставите је да се потпуно охлади на собној температури, па тек онда у фрижидер.
Користите херметичке посуде или вакум кесе – спречавају влагу и кристале леда.
Означите датум замрзавања – да знате кад је вријеме за употребу.
Не претрпавајте замрзивач – хладан ваздух мора да циркулише.

Република Српска
Стевандић: Верификација воље народа од прије три године
Порцијско замрзавање – лакше се одмрзава и мање се баца.
Бланширање поврћа – задржава боју и текстуру.
Стаклене посуде – боље чувају температуру и не упијају мирисе.
Да ли је безбједно замрзавати кувану храну?
Да, али само кад се потпуно охлади. Врућа храна ствара влагу и може да поквари и друге намирнице.
Зашто се ствара лед у кесама?
Због влаге из хране и лошег затварања. Вакум кесе рјешавају проблем.

Бања Лука
Бањалучане очекује још нестабилнија сезона гријања
Колико дуго храна може да стоји у замрзивачу?
Зависи од врсте: месо до 6 мјесеци, поврће до 8, кувана јела до 3 мјесеца.
Да ли замрзавање убија бактерије?
Не. Само их успава. Ако храна није правилно замрзнута, бактерије могу да преживе и активирају се при одмрзавању.
Како знамо да је храна покварена иако је замрзнута?
Промјена боје, мирис, кристали леда и сува текстура су знакови да је вријеме за бацање.
Замрзавање хране није само техничка рутина, то је кључна тачка између очувања квалитета и бацања оброка. Највећа грешка коју већина људи прави јесте стављање топле хране директно у замрзивач. Тиме се не само квари укус и текстура, већ се повећава ризик од кварења и контаминације.

Економија
Производ за дјецу хитно повучен са тржишта
Запамтите главно правило које гласи "хлади прије него што замрзнеш"
Уз правилно паковање, означавање и распоред у замрзивачу, твоји оброци ће остати сигурни, укусни и спремни кад ти затребају.
Замрзавање хране може да ти штеди вријеме, новац и енергију, али само ако га радиш како треба.
Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму