Large banner

Ову грешку многи праве приликом замрзавања хране, а може бити веома опасна

Извор:

Крстарица

08.11.2025

11:25

Коментари:

0
Ову грешку многи праве приликом замрзавања хране, а може бити веома опасна

Замрзавање хране дјелује једноставно, али једна грешка квари оброке. Сазнајте како да је избјегнете и сачувате укус, текстуру и безбједност ваше хране.

Иако сте мислили да сте све урадили како треба, замрзавање хране крије једну грешку коју скоро сви правимо.

Халид Муслимовић

Познати пјевач шокирао признањем: ''Плаћао сам алиментацију, па сазнао да дијете можда није моје''

Најчешћа грешка: Замрзавање топле хране

Кад ставите врућ оброк директно у замрзивач, подижете температуру унутрашњости. То ствара влагу, кондензацију и лед – не само на тој храни, већ и на свему око ње. Резултат? Храна се не замрзне равномјерно, губи текстуру, а бактерије могу да преживе.

Практични савјети: Како да храна остане укусна и безбједна?

Охладите храну прије замрзавања – оставите је да се потпуно охлади на собној температури, па тек онда у фрижидер.

Користите херметичке посуде или вакум кесе – спречавају влагу и кристале леда.

Означите датум замрзавања – да знате кад је вријеме за употребу.

Не претрпавајте замрзивач – хладан ваздух мора да циркулише.

NENAD-STEVANDIĆ-230925

Стевандић: Верификација воље народа од прије три године

Алтернативна рјешења: Шта можете да промијените већ данас?

Порцијско замрзавање – лакше се одмрзава и мање се баца.

Бланширање поврћа – задржава боју и текстуру.

Стаклене посуде – боље чувају температуру и не упијају мирисе.

Најчешћа питања о замрзавању хране

Да ли је безбједно замрзавати кувану храну?

Да, али само кад се потпуно охлади. Врућа храна ствара влагу и може да поквари и друге намирнице.

Зашто се ствара лед у кесама?

Због влаге из хране и лошег затварања. Вакум кесе рјешавају проблем.

илу-радијатор-02092025

Бањалучане очекује још нестабилнија сезона гријања

Колико дуго храна може да стоји у замрзивачу?

Зависи од врсте: месо до 6 мјесеци, поврће до 8, кувана јела до 3 мјесеца.

Да ли замрзавање убија бактерије?

Не. Само их успава. Ако храна није правилно замрзнута, бактерије могу да преживе и активирају се при одмрзавању.

Како знамо да је храна покварена иако је замрзнута?

Промјена боје, мирис, кристали леда и сува текстура су знакови да је вријеме за бацање.

Замрзавање хране није само техничка рутина, то је кључна тачка између очувања квалитета и бацања оброка. Највећа грешка коју већина људи прави јесте стављање топле хране директно у замрзивач. Тиме се не само квари укус и текстура, већ се повећава ризик од кварења и контаминације.

Каса / Илустративна фотографија

Производ за дјецу хитно повучен са тржишта

Запамтите главно правило које гласи "хлади прије него што замрзнеш"

Уз правилно паковање, означавање и распоред у замрзивачу, твоји оброци ће остати сигурни, укусни и спремни кад ти затребају.

Замрзавање хране може да ти штеди вријеме, новац и енергију, али само ако га радиш како треба.

Подијели:

Large banner