Како правилно припремити месо за сушење?

Извор:

Агенције

01.12.2025

16:50

Коментари:

0
Како правилно припремити месо за сушење?
Фото: Pixabay

Сушење и саламурење свињског меса један је од најстаријих начина конзервирања меса у нашим крајевима.

Све почиње једним, али кључним кораком: правилним сољењем.

ILU-SVEMIR-180925

Кинески свемирски брод враћа се на Земљу без посаде

Јер ако се не исправно усоли, месо може бити преслано или у најгорем случају да се поквари јер процес није добро урађен.

Доносимо вам савјете и мале трикове које користе мајстори како да месо правило припреме.

1. Одабир меса

За сушење се најчешће користе сљедећи дијелови:

- шунка

- плећка

- врат

- сланина и панцета

božićni post

Отац Глигорије: Током поста не смијемо да једемо себе

- каре

- ребра

Месо мора да буде свјеже, охлађено, али не смрзнуто, те чисто, без превише масноће и без крви у шупљинама

Добро је прије сољења месо држати 12–24 сата у фрижидеру. Разлог је да би се стабилизовала температура и структура меса.

2. Коју со користити?

За сушење на нашим просторима најчешће се користи со која није нити преситна нити прекрупна.

Најбитније је да буде чиста, без адитива и без јода.

Кафић

Виц дана: Мујо и Хасо у кафани

3. Омјер со по килограму меса

Ту се не може погријешити. Најбитније је да цијели комад меса буде усољен.

Пазити на резове између коже и меса јер су то најосјетљива подручја.

4. Поступак сољења (суво сољење)

- Утрљати со у месо и то енергично, посебно по костима, рубовима, природним шупљинама и мјестима гдје се скупља влага

- Ставити месо у посуду или кацу

Месо иде у слојевима: со – месо – со – месо…

илу-војска-27092025

Шпанија позвала војску да помогне у сузбијању свињске куге

- Најбоље су: пластичне каце за прехрану, емајлиране посуде и инокс.

Избјегавајте алуминиј и обојене металне канте.

- Месо притиснути тежином

Традиционално се ставља даска плус утег (цигла или тегла) јер то помаже да со равномјерно продире и да се истисне сувишна течност.

Чување

Мањи комади меса стоје у соли 10–14 дана, а већи 15–21 дан (попут шунке).

ilu-priština-kosovo-28082025

Тужилаштво у Приштини подигло оптужницу против још двије особе за наводне ратне злочине

Препоручује се температура: 2–6°Ц

Сваких пар дана месо се окрене у каци да со равномјерно дјелује.

5. Испрати или не испрати месо?

Када заврши фаза сољења месо се лагано испере хладном водом (не рибати, само уклонити вишак соли). Потом се осуши се крпом, те се остави да се прозрачи 12–24 часова и идеалан је простор без директног сунца и с добрим протоком ваздуха.

6. Припрема за сушење

Кад је месо просушено и оцијеђено пробуши се конопцем или користи кука.

За веће комаде користи се јача шпага или кука.

Питбул

Питбул напао дијете од 18 мјесеци и дјевојчицу (5)

Сушење почиње поступно, а кључни су сухи и хладни услови.

Температуре:

Прва седмица: 5–8°Ц, 80–85% влаге

Послије: 8–12°Ц, 70–75% влаге

Треба пазити на нагле промјене температуре јер ствара "зној" на месу, а то може да доведе до кварења.

7. Димљење (ако желите традиционални окус)

Дими се хладним димом:

буква

граб

zatvor robija

Лоповима одређен притвор због цигарета: Украли робу вриједну 8.000 КМ

храст

воћке (шљива, јабука)

Број димљења:

сланина: 3–6 дана

каре: 5–8 дана

шунка: 7–14 дана

microsoft majkrosoft

Microsoft објавио важно упозорење за кориснике, ево шта се дешава

Најбоље 2–3 сата дима дневно.

Подијели:

Large banner